ΚΑΛΑΝΤΑ

 

   Στις ημέρες των Χριστουγέννων ,ομάδες παιδιών, κρατώντας τα γνωστά τριγωνάκια ή καραβάκια,ξεκινώντας από πολύ νωρίς τα ξημερώματα μέσα στην παγερή χειμωνιάτικη νύχτα, ψάλλουν ευχές στα σπίτια, με αντάλλαγμα χρήματα ή γλυκά. Αυτό γίνεται στη γιορτή των Χριστουγέννων , στις Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων.

    Τα Χριστούγεννα λένε τα εξής:

<<Καλήν πέρα ν’ άρχοντες κ’ αν ει… κι αν είναι ο ορισμός σας. Χριστόν τη  θεία γέννηση, να μπω… να μπω στ’ αρχοντικό σας. Χριστός  γεννάτε σήμερον, εν Βηθλεέμ τη πόλη. Οι ουρανοί αγγάλλονται, χαίρε, χαίρε η φύσης όλη. Συν τω σπηλαίο τίκτεται εν φα…, εν φάτνη των αλόγων. Ο βασιλεύς των ουρανών και ποιητής των όλων.>>

   Την Πρωτοχρονιά λένε:

<<Αρχιμηνιά κι’ αρχή χρονιά, ψιλή μου δέντρο λιβανιά κι αρχή, κι’ αρχή καλός μας χρόνος, εκκλησιά, εκκλησιά μετάγιο θρόνος.

Αρχή που μπήκε ο Χριστός, άγιος και πνευματικός, στη γη, στη γη να περπατήσει και να μας και να μας καλοκαρδίσει.

¶γιος Βασίλης έρχεται, και δεν μας καταδέχεται από, από την Καισαρεία συν’ άρχο…, συν αρχόντισσα κυρία. Βαστάει κόλλα και χαρτί, Ζαχαρακόμπιο ζυμωτή, χαρτί, χαρτί και καλαμάρι δες και με, δες και με το παλικάρι.>>

  Τα Θεοφάνια λένε:

<<Καλησπέρα της αρχοντιάς σας ,σήμερα τα φώτα κι’ ο φωτισμός και χαρά μεγάλη στα σπίτια σας. Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό είναι η Παναγιά η Δέσποινα.

Με τα θυμιατούργια στην αγκαλιά, και τον Αϊ Γιάννη παρακαλεί. Αϊ–Γιάννη αφέντη και βαπτιστή είναμε και θέλω και προσκυνώ και τον κυριό μας παρακαλώ.>>

Εκτός από καθημερινά κάλαντα που ψάλλουν τα παιδιά το πρωί της ημέρας που ήδη αναφέρθηκαν, το βράδυ της παραμονής των Θεοφανίων τα σκήπτρα παραλαμβάνουν οι άντρες του χωριού όπου γυρνάνε το χωριό ψάλλοντας με το κουτί της εκκλησίας. Οι άντρες εκτός από χρήματα και κεράσματα είναι παράδοση να δέχονται και τις χωριάτικες σπιτικές κουλούρες από κάθε σπίτι. Το τραγούδι που τραγουδάνε είναι:

<< Καλησπέρα στ’ αφεντικά σας. Σήμερα είναι των φώτων, φωτίζουν οι παπάδες και μες στα σπίτια μπαίνουνε και λεν τον Ιορδάνη.

Βοήθεια να τον έχουμε τον μέγα Ιωάννη.

Στη Γαλιλλαία ήτανε και πάει να μαρτυρήσει, πως ο Χριστός βαπτίζεται σ’ Ανατολή και Δύση.

Κι’ ακόμα ως τα σήμερα 3 ναύτες των κρατούνε να αγιασθούνε τα νερά, στη θάλασσα να μπούνε. Και ο Θεός να δώσει χρόνια πολλά και ευτυχισμένα και αγαθά και του χρόνου.>>

   Την άλλη μέρα το πρωί των φώτων από τις 7εώς τις 11, ο πάπας κάνει την καθιερωμένη λειτουργία και έπειτα υπό την συνοδεία όλου του χωριού, πήγαινε στο λιμάνι του χωριού όπου με μια βάρκα μαζί με τα πα παπαδάκια πήγαινε στο κέντρο του λιμανιού και πετούσε το σταυρό τρεις φορές όπου κολυμβητές κάθε ηλικίας, κυρίως ντόπιοι κάτοικοι πέφτουν στα κρύα νερά, να τον πιάσουν για να έχουν την ευλογία του Θεού, όλη την υπόλοιπη χρονιά. Όποιος τον έπιανε, ανταμειβόταν συνήθως από τον παπά με ένα χρυσό σταυρό.