ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ


Ο τραχανάς θέλει φρέσκο γάλα και σιτάρι. Το γάλα το μαζεύουμε 4-5 ημέρες πριν, το βράζουμε και το αφήνουμε έξω από το ψυγείο, σε μία γυάλα, να ξινίσει λίγο. Το σιτάρι το πλένουμε καλά, το στεγνώνουμε στον ήλιο και το καθαρίζουμε να φύγουν όλα τα σκουπιδάκια. Ύστερα το τρίβουμε στα λιθάρια.
Τον τραχανά τον φτιάχνουμε το καλοκαίρι, γιατί πρέπει να ξεραθεί καλά στον ήλιο. Σε 7 κιλά γάλα βάζουμε 5 κιλά σιτάρι, 1 πρέζα αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Αφου ζυμώσουμε, αφήνουμε το ζυμάρι 1-2 ώρες να φουσκώσει. Στην αυλή μας, πάνω σε ένα τραπέζι στρώνουμε άνα άσπρο πανί, απλώνουμε κουταλιά- κουταλιά για να στεγνώσει στον ήλιο και το σκεπάζουμε με ένα τούλι, για να μην πάει μύγα. Έχουμε όμως το νου μας μία-δύο φορές πάμε και τον γυρίζουμε, για να ψηθεί, από όλες τις μεριές. Όταν στεγνώσει και γινει σαν παξιμάδι θα τον σπάσουμε με το χέρι σε μικρά κομμάτια, για να στεγνώσει και θα τον τριψουμε να περάσει από το κόσκινο.