ΚΛΗΔΩΝΑΣ

 

Το μέλλον του κοριτσιού, η αποκατάσταση της ανύπαντρης κοπέλας αποτελεί για τα χωριά μας πρόσφορο έδαφος για λαϊκή μαντεία . Ποιος θα είναι ο μελλών σύζυγος; Ανεξιχνίαστο μυστήριο, άλυτο πρόβλημα. Κάποια ένδειξη θα ανακούφιζε κάπως την αγωνιούσα ψυχή της κοπέλας. Που όμως να βρούμε την ένδειξη; O κλήδονας αναπληρώνει την έλλειψη αυτή. O Γιάννης ο αποκεφαλιστής, προσδιορίζει το χρόνο:

24 Ιουνίου. Tην παραμονή, τα κορίτσια θα συγκεντρωθούν σε ένα σπίτι. Mια από αυτές θα πάει με ένα κανάτι στη βρύση του χωριού, θα το γεμίσει και θα γυρίσει χωρίς να μιλήσει καθόλου. Θα φέρει δηλαδή το αμίλητο νερό όπως το λένε. Με αυτό θα γεμίσουν ένα βάζο και εκεί μέσα θα ριχτούν διάφορα αντικείμενα, όπως δαχτυλίδια, καρφίτσες, σκουλαρίκια, ένα για κάθε κοπέλα. Tο βάζο θα σκεπαστεί με κόκκινο μαντίλι και θα τοποθετηθεί στο ύπαιθρο κάτω από μια τριανταφυλλιά, ενώ τα κορίτσια τραγουδούν:

          <<κόρες με τα άσπρα κίνησαν στη βρύση για να πάνε να πάρουν αμίλητο νερό στον κλύδωνα να πάνε. Aϊ Γιάννη κληδονάρη που της μοίρας δίνεις χάρη, Aϊ Γιάννη κληδωνάρη.>> Κλειδώνουμε τον κλύδωνα με του Aγιαννιού τη χάρη και η οποία έχει καλό ριζικό να δώσει να του πάρει.>>

Το πρωί πριν βγει ο ήλιος ,το βάζο θα έλθει μέσα στο σπίτι. θα μαζευτούν οι ίδιες κοπέλες θα τα ανοίξουν και θα τραγουδούν 

  <<Ανοίγουμε τον κλήδονα με του Αγιαννιου τη χάρη και η οποία έχει καλό  ριζικό σήμερα να το πάρει.>>

 Ένα παιδάκι βγάζει από το βάζο ένα ένα τα αντικείμενα κάθε κοριτσιού, ενώ ταυτόχρονα μια ηλικιωμένη γυναίκα απαγγέλει διάφορα δίστιχα ερωτικά και σκωπτικά, αντιστοιχούντα σε κάθε αντικείμενο, που βγάζει από το βάζο και κατ' επέκταση και στη κοπέλα που έριξε στο βάζο και το αντικείμενο τέτοια στιχάκια είναι:

Τέτοια την θέλω την καρδιά , καρδιά γεμάτη πόνο καρδιά που να έχει συντροφιά την δυστυχία μου.

ή

το κυπαρίσσι το ψηλό το μεσιανό κλωνάρι το κοντογειτονόπουλο γυρεύει να σε πάρει .

ή

κόρη μ’ ο νέος σου μιλεί από το παραθύρι κι ο νιος τη ζήτησε φιλί και η κόρη δαχτυλίδι .

ή

μελαχρινή μελαχρινή θεός να μας ταιριάσει να κάνουμε κι ένα παιδί του ερωτά να μοιάσει .

ή

πάλι ς’ είδαν τα μάτια μου κι άναψε ο νταλκάς μου πάλι άναψαν , κάηκαν τα φύλλα της καρδιάς μου.

ή

βασίλισσα είσαι μάτια μου έχει και την κορόνα έχεις και τον παράδεισο στα χείλια και στο στόμα .

        Στη συνέχεια πίνουν όλες από μια μπουκιά νερό και ξεκινούν για τα σπίτια τους, όποιο, όμως, όνομα ακούσουν πρώτο, κατά την διαδρομή μέχρι το σπίτι, θα είναι το όνομα του μέλλοντα συζύγου.